University of Vermont Firestone Medical Research Building

Encouraging team collaboration at UVM’s College of Medicine.

Design Rendering
Location
Burlington, VT
Delivery Method
Design-Bid-Build
Client
University of Vermont
Year Complete
2022
Region
Northeast

Project Overview

This new 60,000-square-foot, four-story laboratory building for UVM’s Larner College of Medicine is connected to the existing Health Science Research Facility constructed by PC in 2001. The design features flexible, cutting-edge modular facilities to improve efficiency and help interdisciplinary teams of researchers collaborate more effectively.

Construction includes research lab space, with associated lab support, write-up and office spaces, and core spaces for circulation, conference rooms and kitchenettes. The new space will accommodate over 200 faculty, post-doctoral fellow, staff and students.

The project is located on an active site in the heart of the UVM and UVM Medical Center campuses, requiring extensive coordination for the safety of students, teaching and medical staff, visitors and patients. In addition to construction, PC provided preconstruction services from schematic design including detailed estimates, budget and design management, constructability reviews, construction sequencing, logistics and scheduling.

Recognition

  • Pursuing LEED Silver

60,000

Square-Foot Laboratory and Research Space

200

Professionals and Students Served

4

Story Steel-Framed Building